1.8 C
Skopje
Sunday, January 29, 2023

Уника ги зголеми очекувањата за 2021 година

Најчитани вести

Следејќи ги прелиминарните финансиски извештаи за првата половина на 2021 година, групацијата „Уника“ ја зголеми својата прогноза за резултатите за финансиската 2021 година. Наспроти претходните прогнози за бруто добивка, кои се очекуваа на приближно исто ниво како во 2018 година, од „Уника“ сега очекуваат бруто добивка во опсег од 330 до 350 милиони евра за 2021 година, поради подобрената профитабилност во основната дејност.
За првата половина на 2021 година, од австриската осигурителна групација проценуваат дека бруто профитот ќе надмине 200 милиони евра.

„Надоврзувајќи се на нашите силни резултати во првиот квартал од 2021 година, најновите проценки покажуваат дека исто така бележиме раст поголем од планираниот за вториот квартал на нашите основни пазари во Австрија и Централна и Источна Европа (ЦИЕ). Дополнителни двигатели се одлични резултати во сегментот на неживотно осигурување (и покрај штетите од невремето во првата половина на 2021 година), како и силните резултати во управувањето со средствата и континуираната контрола на трошоците кои сè уште се во рамките на буџетот. Придонесот во интеграцијата на Акса е повеќе од задоволителен и го потврдува нашето растечко присуство на пазарот низ целиот регион на ЦИЕ “, вели Курт Свобода, член на Управниот одбор одговорен за финансии и ризици во „Уника“.

Со својата програма за раст „Уника 3.0 – сеење на иднината“, групацијата постави амбициозни цели за раст за периодот од 2021 до 2025 година: просечен годишен раст на премијата од 3 проценти, значително намалување на односот на трошоците на 25 проценти, што е одржлив комбиниран сооднос од околу 93 проценти до 2025 година и поврат на капитал кој е постојано над 9 проценти. Ова треба да биде основата за прогресивен раст на дивидендата. Клучните столбови се посебен фокус на клиентите и континуирано високо ниво на инвестиции во областите на дигитализацијата, информатиката и податочни технилогии ориентирани кон иднината. „Со успешната интеграција на компаниите Акса во ЦИЕ, намалувањето на односите на трошоците, трансформацијата на културата на нашата компанија и фокусот кон иновациите во непушачите деловни модели, веќе сме на вистинскиот пат.“, додава Своботка.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести