1.8 C
Skopje
Sunday, January 29, 2023

УНЕСКО ги прогласи буковите шуми на Длабока Река за светско природно богатство

Најчитани вести

Буковите шуми на Длабока Река кои се дел од Националниот парк „Маврово“ вчера се признаени од УНЕСКО како светско транснационално природно богатство.

„Локалитетот Длабока Река на планинскиот масив Кораб со недопрена букова шума што се карактеризира со природни процеси што речиси се недопрени од човекот во последните 100 години е призната за Светско природно богатство на УНЕСКО на антички и исконски букови шуми на Карпатите и други региони во Европа“, соопшти Министерството за животна средина и просторно планирање.

Одлуката за проширување на постојното транснационално природно наоѓалиште на букова шума во Европа, Комитетот на УНЕСКО ја донесе на вчерашната проширена 44-та сесија со која претседаваше Фужоу (Кина).

Номинацијата ја иницираше Министерството за животна средина и просторно планирање и Јавната установа Национален парк „Маврово“, а е изработена со поддршка на Институтот за екологија од Клагенфурт, Австрија и национални експерти.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести