10.8 C
Skopje
Sunday, October 24, 2021

Улогата на дефектологот

Најчитани вести

Секојдневно се сретнуваме со сè повеќе дечиња кои се класифицирани како деца со пречки во развојот. Тоа е резултат на зголемена свест кај самите родители, но и кај педијатарите и воспитувачите, поради што децата се вклучени во процесот на рана интервенција.

Дефектологот пред сè, помага при проценувањето на детето, во поглед на неговиот моторен и когнитивен развој. Тој спроведува низа тестови и врши опсервации, сè со цел што подобро да се запознае со детето и неговите способности. Процената ја прави во посебно наменета и опремена просторија (сензорна соба).

Со овие деца, дефектологот работи индивидуално.
Вежбите и активностите се преточени во игра, која за децата во овој период е најлесниот и најдобриот начин на комуникација. Преку неа, дефектологот применува вежби за психомоторен развој, сензомоторна интеграција, изведување на секојдневните активности, како и на она најважното – социјализација со врсниците.

Во соработка со родителите дефектологот поставува цели и задачи. Изработува индивидуален план за работа со детето зависно од неговите карактеристики и ги прилагодува се со цел подобри резултати во развојот на детето.

Во насока на поддршка на детскиот развој ДНА АННИ ФАРМ ви препорачува

BECUTAN KIDS VITS Мултивитамини (сируп со вкус на портокал)100ml – Аптека ДНА Анни Фарм (annifarm.com.mk)

Сируп Becutan KIDS VITS Мултивитамини кој е наменет за дополнување на исхраната кај децата и за поддржување на детскиот раст и развој.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com