21.8 C
Skopje
Monday, August 2, 2021

Убедени сте дека ТЕЧНИОТ САПУН е подобар од обичниот, а е извор на ИНФЕКЦИИ: Миењето на рацете го загрозува вашето здравје!

Најчитани вести

Миењето на рацете е многу важен фактор за одржување на здравјето и спречување на ширење на инфекцијата.

Рацете треба да се мијат темелно, но дури и ако ги миете рацете според сите хигиенски правила, сите забораваме на една работа – и садовите за сапун треба редовно да се мијат.

Научниците тврдат дека сапуните што обично стојат на мијалникот се резервоар на разни бактерии. Иако целиот свет се состои од бактерии и ние живееме со нив, не сакаме некои од нив во близина на нашиот организам.

Доколку сакате да продолжите да го користите, но во здрави околности, важно е да го одржувате сапунот чист, исплакнете го секој пат после употреба. Ако сте здрави, вашето тело успешно ќе елиминира некои бактерии. Инаку, течниот сапун може да биде подобар избор.

Исто така, кога станува збор за течни сапуни, кои наводно се подобри за употреба, тие кријат една маана. Затворачите на горниот дел од садот за сапуница се вистинска почва за размножување бактерии и габи. Бактериите се помал проблем, бидејќи сапунот ги чисти повеќето од нив, дури и најопасните, токму габите ни прават голем проблем.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести