17.8 C
Skopje
Friday, September 30, 2022

Третман на возрасни – логопед

Најчитани вести

Превенција е рано дијагностицирање на проблемот со говор, посебно кај децата за да не дојде до потешкотии подоцна во училишните денови. Но за жал не секогаш интервенцијата е направена во најрана возраст. Секако постои решение и за отстрануванје на проблемот со говор и кај повозрасните. Но за тоа треба да се побара помош од стручно лице логопед.

Логопед е оспособен да превенира, открива, проценува, дијагностицира и третира проблеми во вербалната комуникација кај деца и кај возрасни. За корекција на говорот се употребуваат некои од следните методи:

• Изработка на соодветен план и програма со вежби
• Вежби за артикулација и вежби за дикција
• Вежби за течно зборување, вежби за дишење и релаксација
• Употреба на визуелни средства (огледало и др) како и логопедски картички и слики

Справување со стресот, анксиозноста и стравовите се честа причина за отежнат говор. Истите треба навремено да се третираат. Доколку се решаваат на време и постепено нема да прејдат во потешки психички пореметувања кои многу често се и причина за отежнат говор.

Додатоците во исхрана се оние кои ќе Ви потпомогнат во справување со сите потешкотии поврзани за вашето здравје.

Со фармацевтка грижа тимот на Аптека ДНА АННИ ФАРМ има препорака на соодветни природни додатоци со редовна консултација и насоки за третман.

Погледнете дел од нив на нашата страна

Додатоци во исхраната Archives – Аптека ДНА Анни Фарм (annifarm.com.mk)

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com