15.8 C
Skopje
Friday, May 27, 2022

Тренчевска: Социјалниот дијалог со сите фактори е клучен за унапредување на работничките права

Најчитани вести

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска, присуствуваше на дводневната национална работилница на тема „Обезбедување одржлива иднина за индустриите за производство на текстил, облека, кожа и обувки во Југоисточна Европа“, во организација на „Индустриал Европа“. Работилницата е дел од проект финансиран од ЕУ, кој се реализира во соработка со европските и националните социјални партнери во индустриите за текстил, облека, кожа и обувки во Бугарија, Хрватска, Северна Македонија, Романија и Србија.

Тренчевска рече дека унапредувањето на работничките права во изминатиот период бележи значителен прогрес, пред сè, благодарение на дијалогот со социјалните партнери во напорите да се постигне унапредување на состојбите во сите сегменти од областа на трудот.

„Преку спроведувањето на социјалниот дијалог на сите нивоа и во разни форми, преку работата на Економско-социјалниот совет како највисока институционална форма за промоција на трипартитниот социјален дијалог, интензивно работевме во изнаоѓање соодветно решение за зголемување на минималната плата, како и на измена на критериумите за усогласување на минималната плата“, рече Тренчевска.

Министерката додаде дека преку зголемувањето на минималната плата на висина од 18.000 денари, сума што е воедно и двојно покачување од минималната плата од онаа во 2016 година, се создаваат услови за раст на платите и на другите вработени.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com