17.8 C
Skopje
Friday, September 30, 2022

Трајанов: Албанците во Македонија ги има само 20 отсто

Најчитани вести

Според Павле Трајанов, претседателот на Демократски сојуз, околу 90 отсто од 132.269 граѓани кои не биле попишани како резидентно население, што претставува 7,3 отсто од вкупниот број евидентирани 1.836.713 лица, се етнички Македонци. Според анализата на неговата партија, Трајанов во емисијата „Студио 10“ на ТВ24 вели дека излегува дека Албанците во Македонија ги има само 20 отсто и за тоа одговорност треба да превземат нивните политички лидери.

  • Се радуваа на тоа што успеале 30 отсто да презентираат дека се Албанци. Но, ако 90 отсто се Македонци од оние околу 130.000 непопишани, тогаш колку ќе биде процентот на Албанци? Ќе биде околу 20 отсто, правевме анализа, но не треба да се радуваме на тоа. Албанците ги имаат сите права. Која е одговорноста на алабанскиот политички врв нивните граѓани што се иселиле од Македонија, Донесоа ли они фабрики да работат младите, да има единствено и меѓусебно разбирање меѓу сите граѓани?, прашува Трајанов.

Трајанов рече дека неговата парија имала инсајдерски информации уште за време на статистичката операција дека Македонци не сакаат да се попишат и дека пописот нема да биде одраз на фактичката состојба. Дополнителен проблем ќе биде и тоа што Бугарија ќе има уште еден мотив да ја блокира Македонија во евроинтеграциите.

  • Пописот го користат да ја блокираат повторно Македонија Пописот ќе се политизира и ќе биде на штета на националните интереси. Сега Владата треба да излезе и да признае дека има пропусти кои треба да се коригираат, изјави Трајанов.

Од вкупниот број попишани резидентни жители, 58,44 отсто се Македонци, 24,3 Албанци, 3,86 Турци, 2,53 Роми, 0,47 Власи, 1,3 Срби и 0,87 Бошњаци. Како Бугари се изјасниле 3.504 лица, што е 0,19 отсто од вкупното резидентно население. Од вкупно попишаното население, 54,21 отсто се изјасниле како Македонци, 29,52 се Албанци, 3,98 Турци, 2,34 Роми, 1,18 Срби, 0,87 Бошњаци и 0,44 Власи.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com