32.8 C
Skopje
Thursday, August 18, 2022

СТУДИЈА ПОКАЖАЛА ЗАСТРАШУВАЧКИ РЕЗУЛТАТИ Поради климатските промени, стануваме поглупави!

Најчитани вести

Луѓето се создадени да живеат на отворено, а денес, кога поголемиот дел од времето го поминуваме во затворени простории, во сѐ повеќе изолирани згради, вдишуваме уште повеќе загадувачи – според некои проценки, воздухот на просечна модерна зграда содржи дури 900 ppm јаглерод .

Според студиите од Харвард, тоа покажало дека луѓето кои работат во „зелени“ згради решаваат 61 процент подобро од осум од деветте когнитивни задачи – во споредба со оние кои живеат во „обични“ згради. Исто така, беше откриено дека повисоките нивоа на јаглерод диоксид во училиштата се поврзани дури и со повеќе отсуства на ученици. „Дизајнот на зелена зграда што ја оптимизира продуктивноста на вработените и употребата на енергија ќе бара усвојување на енергетски ефикасни системи и информирани работни практики, со цел да се зголемат придобивките за здравјето на луѓето – истовремено минимизирајќи ја потрошувачката на енергија“, се вели во студијата.

Објаснето е дека трудот првенствено се занимаваше со затворено деловно опкружување каде што повеќе луѓе работат секој ден (повисоки нивоа на јаглерод диоксид на работни места кои немаат соодветна вентилација доведуваат до побавни вработени и помалку во можност успешно да ги извршуваат задачите), но нагласува дека овие изложеноста (на јаглерод) треба да се истражува во други затворени средини, „како што се домови, училишта и авиони, каде што опаѓањето на когнитивната функција и способноста за донесување одлуки може да имаат значително влијание врз продуктивноста, учењето и безбедноста“.

На некој начин, ова би значело дека климатските промени можат да доведат до „заглупување“ на луѓето. Низ човечката историја, атмосферата на Земјата содржела помеѓу 180 и 280 ppm јаглерод, во моментов сме на 400 ppm и се очекува да достигне 1.000 ppm до крајот на векот. Значи – сè помалку кислород за нашите мозоци. Слична студија беше спроведена на Универзитетот во Лондон и еве го заклучокот: „Со оглед на веројатноста за зголемување на концентрациите на СО2 во атмосферата до крајот на 21 век, директните влијанија на антропогените емисии на СО2 врз когнитивните перформанси на човекот може да бидат неизбежни “

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com