21.8 C
Skopje
Tuesday, June 22, 2021

Студија на институтот за јавно здравје открила: Една доза на Астра Зенека го намалува ризикот од смрт за 80 проценти!

Најчитани вести

Студија спроведена во реални услови од страна на Институтот за јавно здравје на Англија

Луѓето кои примиле единечна доза вакцина Астра Зенека биле 55 проценти заштитени од смрт доколку се заразат.

Според новата студија, таа бројка е 44 проценти по една вакцина Фајзер во споредба со невакцинираните лица.

Институтот за јавно здравје на Англија објави дека податоците покажуваат дека по една доза на вакцината Астра Зенека против Ковид-19, ризикот од смрт во случај на болест е намален за 80 проценти.

Исто така, се наведува дека заштитата од фатален исход по една доза од вакцината Фајзер Бионтек со серум е 80 проценти, а по две дози 97 проценти.

Институтот за јавно здравје на Англија ги објави овие податоци врз основа на студија за заштита од смрт, која е прва од ваков вид и е спроведена во реални околности.

Студијата опфати случаи од декември до април и луѓе кои починале во рок од 28 дена по позитивниот тест.

Луѓето кои примиле единечна доза вакцина Астра Зенека биле 55% заштитени од смрт доколку се заразат, додека таа бројка била 44% по една вакцина Фајзер во споредба со невакцинираните лица.

– Во комбинација со заштитата што вакцините генерално ја обезбедуваат од инфекција, тогаш тоа значи дека заштитата од смрт по единечна доза на двете вакцини е околу 80 проценти – се наведува во соопштението на Институтот.

Заштитата од смрт на луѓето кои примиле вакцина Фајзер е зголемена на 69 проценти кај оние кои ја примиле втората доза најмалку една недела пред тестот да покаже дека се заразени. Комбинирана за заштита од болеста, тоа значи дека вакцината Фајзер е ефикасна 97 проценти кога станува збор за смртоносен исход.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести