17.8 C
Skopje
Thursday, June 17, 2021

Стејт департментот за состојбата со човековите права во Бугарија: Властите преземаат чекори, но недоволно, неказнивоста е проблем

Најчитани вести

Властите во Бугарија „преземаат чекори за гонење и казнување официјални лица кои ги прекршиле човековите права, но владините активности не се доволни и неказнивоста е проблем“. Тоа се наведува во годишниот извештај на Стејт департментот на САД за состојбата со човековите права во светот.

Во делот за Бугарија од извештајот, Стејт департментот ги нагласува како сериозни проблеми случаите на „полициско насилство, произволно апсење, сериозни проблеми со независноста на судството, сериозни ограничувања на слободното изразување, вклучително и цензура во медиумите, насилство и закани за насилство врз новинари, корпоративен и политички притисок врз медиумите“ и други.

Владата во Софија генерално ја почитува слободата на говорот, вклучително и печатот.

„Сепак, останува загриженоста дека корпоративните и политичките притисоци, во комбинација со растечката и нетранспарентна концентрација на мрежата на сопственост и дистрибуција на медиуми … значително го оштетија медиумскиот плурализам“, се нагласува во извештајот.

Стејт Департментот нагласува во извештајот за неказнивост на службените лица во коруптивни практики, вклучително и мито, судир на интереси, злоупотреба на средства и кршење на правилата за јавни набавки.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести