36.8 C
Skopje
Tuesday, August 3, 2021

Ставете го вашиот мобилен телефон во микробранова и чекајте да заѕвони: Експертот ги скрши заблудите -Дали тестот открива опасно зрачење?

Најчитани вести

Од создавањето на овие уреди, се водат полемики за нивната штетност.

Безбедноста на микробрановите печки се дискутира уште од нивното основање, во средината на 1950-тите. Корисниците спроведоа разни тестови за да утврдат колку е навистина штетно зрачењето, дали брановите го „пробиваат“ уредот и се емитуваат надвор од него, а еден од најпопуларните беше со мобилниот телефон.

Како се спроведува тестот? Телефонот се става во микробранова печка што е исклучена, вратата е затворена, а потоа се повикува од телефонскиот број кој е во рерната. Се смета дека телефонот ќе ѕвони само ако уредот е опасен по здравјето. Ако сигналот „помине“ низ sидовите на уредот до телефонот, тоа, наводно, ќе значи дека „заштитата пука“ и дека се емитува штетно зрачење. Од друга страна, ако микробрановата е безбедна за здравјето, телефонот нема да има пристап до мрежата.

Дали е сигурен овој тест, објасни Олег Дранитски, директор на лабораторијата за тестирање потрошувачка електроника „Тестбет“.

“Ако го ставите телефонот во нова микробранова печка, тој ќе ѕвони. Стаклото или вратата на рерната не се дизајнирани да блокираат зрачење 100 проценти, нивната задача е да го пригушат до безбедни вредности”, вели тој, истакнувајќи дека брановите се емитуваат рамномерно од микробранова печка не треба да надминува 50 V / m.

„Ова ограничување е доволно за да се заштити лицето од изгореници, но звучниот сигнал на мобилниот телефон нема да биде блокиран“, вели Дранитски.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести