33.8 C
Skopje
Tuesday, August 3, 2021

Спреј за уста кој штити од корона? Австралијанците измислија средство кое 100 проценти го „убива“ вирусот!

Најчитани вести

“Ако дозволите спрејот да делува една минута, може да имате многу високо намалување на вирусната инфекција. Забележавме до 100 проценти”, рече Вилфрид Пош од Институтот за хигиена и медицинска микробиологија во Инсбрук.

Компанијата Окопур од Хал во Тирол, Австрија, измисли спреј за кој тврдат дека ја „убива“ короната.

Според ОРФ, компанијата тестирала неколку видови спрејови во лабораторијата на Медицинскиот факултет во Инсбрук во последните неколку месеци.

Вилфрид Пош од Институтот за хигиена и медицинска микробиологија рече дека спрејот бил прскан против вирусот за време на тестирањето. Откако ќе се испрска вирусот некое време, тој се дава на човечки клетки, а потоа се проверува дали има инфекции.

Како што е потврдено во лабораторијата на медицинскиот факултет, спрејот за орална употреба досега има постигнато добри резултати.

„Ако дозволите спрејот да делува до една минута, може да покажете многу високо намалување на вирусната инфекција. Забележавме до 100 проценти“ – изјави за новинарите Вилфрид Пош од Институтот за хигиена и медицинска микробиологија во Инсбрук.

Овој спреј може да се искористи за да се создаде заштитен слој од инфекција со коронавирус. Окупур известува дека спрејот не може да се користи како лек, но дека може да послужи за намалување на ризикот од инфекција, со маски и одржување на далечина.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести