17.8 C
Skopje
Sunday, July 25, 2021

СКРИЕН СИМПТОМ НА КОРОНА Ако чувствувате болка во градите, веднаш повикајте лекар, тоа е почесто кај жените!

Најчитани вести

Првата задача на лекарите од примарната здравствена заштита е да ја исклучат можноста за акутен миокарден инфаркт или срцев удар.

Костохондритисот се карактеризира со болка слична на онаа предизвикана од срцеви заболувања или срцев удар. Според некои истражувања, костохондритисот е еден од скриените симптоми на коронавирус.

– Костохондритисот е воспаление на ‘рскавицата што ги поврзува ребрата со градната коска. Тоа е воспалителен процес кој обично влијае на неколку ребра, обично од иста страна на градната коска. Тоа е состојба која може да биде прилично болна, поради што пациентот се консултира со лекар – објаснува проф. Злата Ожвачиќ Аџиќ, специјалист за семејна медицина, јавува ХРТ. Обично тоа е неспецифично воспаление кое е примарно, иако понекогаш може да се појави како дел од други болести – како што се ревматски воспалителни болести или дури и да укаже на тумор во телото, но тоа се многу ретки случаи. Некои истражувања покажаа дека костохондритисот е почест кај жените. Главниот симптом што пациентите го пријавуваат кај својот лекар е болка во градите. Првата задача на лекарите од примарната здравствена заштита е да ја исклучат можноста за акутен миокарден инфаркт или срцев удар.

Со палпација, односно притисок врз местото на болка, лекарот веќе открива потенцијален проблем, како и длабоко дишење и движења на рацете на пациентот. Ова се само првите чекори во дијагнозата. Потоа, на пациентот му се дава електрокардиограм.

– Костохондритисот обично се решава самостојно, долгорочната прогноза е добра. Се лекува со аналгетици и антиинфламаторни лекови, првенствено нестероидни антиревматски лекови. Воспалението што предизвикува болка се смирува со текот на времето и лековите се применуваат локално или орално – додава проф. Злата Ошвачиќ Аџиќ. Професорот ги советува луѓето веднаш да контактираат со лекар во случај на болка во градите.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести