10.8 C
Skopje
Thursday, December 8, 2022

Сите сакаат да озборуваат на кафенце со пријателите: Дали знаете кога прв пат се започнало со озборување во историјата?

Најчитани вести

Би помислиле дека озборувањето е производ на модерното време, но озборувањето има многу долга историја

Со шолја кафе, многумина од нас знаат да се забавуваат со приказната за животот на некој друг, заборавајќи дека сите можеме да бидеме жртви на озборувања!

Тие би помислиле дека озборувањето е производ на модерното време, но озборувањето има многу долга историја. Античките историчари се покажаа како одлични познавачи на сексуалните апетити и вкусови на римските императори. Подоцна беше заговорувана на судовите и озборувана меѓу обичниот свет. Познато е дека Бокачо и Оскар Вајлд обожаваа озборувања, а Габриел Д’Анунзио го опиша шармот на озборувањето со следниве зборови: „Ако кажете нешто на нечие уво, тие ќе бидат многу поподготвени да поверуваат во тоа“.

Робин Данбар, британски психолог, тврди дека озборувањата играле важна улога во човечката еволуција. Тој тврди дека нашите предци слични на мајмуни, во време кога групите станаа премногубројни и паразитски и тешко можат да се контролираат социјалните и хиерархиските односи, одлучија да го задржат вниманието на групата „зборувајќи“ за членовите кои не се присутни во моментот.

Значи, според оваа интересна теорија, благодарение на озборувањето, започнавме да зборуваме. Озборувањата честопати можат да изгледаат како социјална игра, да бидат врската што ги држи членовите на заедницата заедно. Психолозите и социолозите се согласуваат и тврдат дека „пикањето на носот“ во животот на некој друг е карактеристично за секого, како за припадниците на примитивните заедници, така и за жителите на развиените земји. Во малите изолирани заедници, рече таа, рече дека и денес тоа е форма на контрола, главно средство за пренесување информации и казнување за оние кои не ги почитуваат правилата. Озборувањето е важен фактор за опстанок, бидејќи може да помогне да се одреди и конструира мапа на сè што е социјално дозволено и прифатливо. Како и секогаш што се случува во отсуство на главниот актер, озборувањето е начин да се критикува, дури и да се навредува, без да се преземе одговорност за кажаното.

Озборувањата обично се резултат на завист и чувство на инфериорност. Иако честопати не дава вистински информации за личноста која е предмет на озборување, озборувањето може да обезбеди многу информации за животната визија, моралните ставови и погледите на светот на личноста која ги поставила. Од сопствено незадоволство, луѓето почнуваат да се занимаваат со животите на другите луѓе. На тој начин, тие сакаат да ја пополнат празнината, да убијат досада и да го свртат вниманието од сопствените кон туѓите проблеми и грешки.

Иако озборувањата обично се припишуваат на женскиот пол, експертите едногласно тврдат дека жените не се поголеми озборувачки, а луѓето склони кон озборувања се всушност интровертни, несоцијални и вознемирени луѓе. Ако сте се нашле како „мета“ на личност која подолго време шири приказни за вас и за вашиот живот и затоа што тој сака да знае сè, најефективниот лек и одбрана е рамнодушноста и игнорирањето.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести