17.8 C
Skopje
Saturday, July 31, 2021

Синдром на ПОЛИЦИСТИЧНИ ЈАЈНИЦИ: Откријте кои се симптомите, како да поставите дијагноза и како да си помогнете себеси

Најчитани вести

Многу жени имаат големи потешкотии со основање семејство поради присуството на овој синдром

Синдромот на полицистични јајници е најчестата хормонална болест кај жените и најчеста причина за откажување на овулацијата. Името потекнува од изгледот на јајниците на кој има бројни цисти.

Покрај тоа, јајниците обично се двојно поголеми од нормалните, со затегната сиво-бела површина под која има цисти со големина од 5 до 15 мм во кортексот. Се проценува дека пет до 10 проценти од жените страдаат од оваа болест за време на плодниот период.

Како се утврдува дијагнозата на полицистични јајници?

Дијагнозата на полицистични јајници се поставува со комбинација на клинички, ултразвучни и лабораториски откритија на хормони. Клиничките наоди вклучуваат информации за симптомите на жената, нејзините претходни и семејни болести и преглед.

Сепак, ултразвучниот преглед е најсигурен начин да се постави безбедна дијагноза.

Трансвагиналниот ултразвук (ултразвучен преглед со сонда) може со сигурност да ги измери и анализира деталите во јајниците.

 Кои се симптомите на полицистични јајници?

Симптоми кои можат да укажуваат на полицистични јајници се:

  • намален број на менструации или нивно отсуство
  • акумулација на масно ткиво во стомакот (т.н. машки тип на дебелина)
  • зголемена влакнетост
  • акни
  • опаѓање на косата
  • мрсна кожа
  • дебелина

Дали полицистичните јајници се мешаат во зачнувањето?

Некои жени кои имаат полицистични јајници може да имаат намалена шанса за зачнување, додека други немаат проблем. Меѓутоа, ако имате проблем со плодноста поради оваа болест, успешно ќе успеете да дојдете до посакуваното потомство со ин витро оплодување.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести