26.8 C
Skopje
Wednesday, June 16, 2021

СДСМ: Сите пакети на антикризни мерки ги даваат предвидените резултати

Најчитани вести

Сите пакети на антикризни мерки ги даваат предвидените резултати, поддршка од Владата предоводена од СДСМ добиваат илјадници граѓани и компании, велат oд владејачкиот СДСМ преку сооопштение.

„Владата предводена од СДСМ во услови на здравствена и финансиска криза предизвикана од светската пандемија, создаде економски пакети коишто се состојат од низа мерки со цел полесно справување со последиците од коронакризата врз стопанството, населението, работниците, младите и многу граѓани од други категории.

Со досегашните мерки, стотици илјади луѓе ги задржале работните места, а поддршка добиле илјадници компании.

Владиниот одговор на фискалната политика на пандемијата беше експресен и далекосежен за претпријатијата и вработените во најпогодените дејности како и за најранливите категории на граѓани.

Владините економски мерки директно придонесоа за ублажување на негативните последици врз доходот и потрошувачката на домаќинствата, како и активноста на деловните субјекти.

Фискалниот стимул на досегашните мерки изнесува 704 милиони евра, односно 6,5% од БДП.

Оттука, се проценува дека преку овој фискален импулс падот на економската активност е ублажен, односно без овие мерки падот на економската активност би бил повисок за 3,9 процентни поени во 2020, односно би изнесувал -8,4% , наспроти реализираниот пад од 4,5%.

Четирите сета економски мерки дадоа значителен придонес и за ублажување на последиците во однос на стапката на невработеноста“, се наведува во соопштението на СДСМ.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести