17.8 C
Skopje
Monday, September 26, 2022

САД најмоќна воена сила во светот, Србија во регионот

Најчитани вести

Организацијата „Глобална воена сила“ (Global firepower) ја објави листата на најмоќни воени сили во светот. На прво место е САД со индекс од 0.0718, а потоа следат Русија, Кина, Индија и на петто место е Јапонија.

Од балканските држави најмоќна воена сила е Србија, со индекс од 1,0063 и е на 61 место во светот. Хрватска е на 63 место, Словенија на 88, Албанија е 113, Босна и Херцеговина е 121, Црна Гора е 123 и Северна Македонија е на 133 место со индекс 5.0801.

Најмоќна европска воена сила е Франција, која е на седмото место, потоа Велика Британиај е осма, Турција е на 11 место, Италија на 12 и Германија е на 15 место.

На листата се 139 држави, од кои последна е Бутан со индекс 23.2577. Колку индексот е поголем толку земјата е полошо рангирана.

Листата се подготвува на повеќе од 50 фактори за одредување на иднексот на воена моќ, меѓу кои конкретните воени сили, како бројот на војници, авиони, тенкови, потоа финансиската моќ на државата и издвојувањето за одбранатра, како и логистичките капацитети, географската положба и друго.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com