16 C
Skopje
Tuesday, May 11, 2021

Русија прави вакцини кои се јадат: Вакцината против корона стига и во форма на јогурт

Најчитани вести

Институтот за експериментална медицина (ИЕМ) од Санкт Петербург планира да заврши претклинички испитувања на првата вакцина за коронавирус во светот за јадење во следната година, која ќе има вкус на познатиот руски млечен производ „Рјаженка“, изјави директорот на ИЕМ Александар Дмитриев.

Претходно, потпретседателот на Руската академија на науките (РАС), академик Владимир Чехонин, објави претклинички студии за необична вакцина против ковид во форма на јогурт.

Според Дмитријев, истражувањето започнало на Институтот за експериментална медицина пред околу една година, пренесува Спутник.

Кога руската влада го одобри развојот на „Центарот за персонализирана медицина“, во кој беа вклучени ИЕМ и Националниот медицински истражувачки центар „Алмазов“, проектот за развој на првата вакцина во светот која се јаде против вирусот корона стана една од истражувачките области.

  • Според експертите, потребни се нешто повеќе од два милиони евра за да се завршат пред-клиничките и клиничките испитувања, а ние во моментов бараме можности за вон-буџетско финансирање – рече Дмитријев, додавајќи дека се очекува да бидат завршени пред-клинички студии до крајот на 2021 година или почетокот на 2022 година. години.

Авторот на идејата за вакцината во форма на ферментиран млечен производ, раководителот на одделот за молекуларна микробиологија и лабораторијата за молекуларна генетика на патогени микроорганизми ИЕМ, Александар Суворов, вели дека специфичноста на лекот не е само на едноставен начин на примена.

  • Двете вакцини во форма на инјекции и мукозни вакцини предизвикуваат имунолошки одговор. На клеточно ниво, “ловците” за патогени бактерии и вируси почнуваат да се развиваат, а на хуморалното ниво се формираат антитела. Во исто време, со примена на мукозна вакцина, се формира втора класа на антитела во споредба со реакцијата на вакцината со инјекција, кога се произведуваат имуноглобулини А (IgA) – објасни научникот.

Според него, Институтот за експериментална медицина има долгогодишно искуство во развој на вакцини засновани на живи бактерии, со чија помош се прават ферментирани млечни производи, така што веќе има слични вакцини против грип, пневмококи и стрептококи.

Според научниците, вакцината за јадење е скоро да не се разликува по вкус од обичните ферментирани млечни производи.

  • Новата вакцина најмногу потсетува на „ржот“. Лабораториски глувци, стаорци и зајаци го јадат со задоволство. Во исто време, се формира одличен имунолошки одговор и сè уште не се забележани несакани ефекти – вели Суворов.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести