18.8 C
Skopje
Sunday, August 14, 2022

Реакција на МАИ за доцнењето на резултатите од Годишниот конкурс за издавачката дејност

Најчитани вести

Македонската асоцијација на издавачи (МАИ) реагира на доцнењето на објавувањето на резултатите од Годишниот конкурс за финансирање проекти од национален интерес во културата од областа на литературата и издавачката дејност на Министерството за култура. Потсетува дека според законскиот рок, резултатите треба да бидат објавени најдоцна 45 дена од донесувањето на државниот буџет (20 декември 2020), смета дека доцнењето е на штета на издавачите и на реализацијата на проектите и реагира што нема известување за причините за пролонгирањето и за евентуалниот датум кога да се очекуваат резултатите.

– Настанатото необразложено доцнење предизвикува нарушување на организацијата и планирањето на работата од страна на издавачите, како и голема неизвесност за издавачите, а особено за нивните надворешни соработници. Дополнително, се наметнува прашањето дали и колку финансиските проблеми на Министерството за култура и проблемите со минатогодишната програма ќе влијаат на вкупниот буџет и средствата што ќе бидат одвоени за проектите од Годишната програма за 2021 година, пишува во реакцијата на МАИ.

Додава и дека Министерството за култура било ригорозно во однос на продолжувањето на роковите за проектите од Годишниот конкурс за 2020 година и не им ја овозможило на издавачите законски пропишаната можност за продолжување на роковите „до крајот на тековната година“ според Законот за култура, и покрај реакцијата на здружението за ланското доцнење на потпишувањето на договорите со издавачите и вонредните услови во кои западна целата економија со КОВИД-кризата.

-Во тој поглед, сегашното доцнење на резултатите е контрадикторно и говори за некоректен однос кон македонските издавачи, наведува МАИ.

Асоцијацијата додава и дека се изненадени од одлуката на Министерството да се замрзнат исплатите за проектите од 2020 година, иако тие се доставени во предвидениот рок, односно до 15 ноември. Издавачите, ниту консултирани и информирани, со оваа одлука се принудени самите да ги подмируваат долговите за проектите, што дополнително ја отежнува нивната состојба.

-Поради тоа, бараме исплатата на средствата за овие реализирани проекти да не се пролонгира без основ и да биде реализирана во најбрз можен рок, наведува МАИ.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com