-8.2 C
Skopje
Wednesday, February 8, 2023

Разрешен директорот на Националното разузнавање во Бугарија

Најчитани вести

Бугарската техничка Влада го смени шефот на Државната агенција за разузнавање Атанас Атанасов и на негово место го назначи Антоан Гечев.
Портпаролот на привремената влада Бантон Кутев изјави дека тој потег е за да се обезбеди одржливост на системот за заштита на националната безбедност.

„Под раководство на Атанасов, Државната агенција за разузнавање спроведувала свои активности со кршење на објективност, непристрасност и политичка неутралност. Според законот, потребно е да се обезбедат информации од ист обем и содржина до претседателот на државата, претседателот на Националното собрание и премиерот. Постои повреда на овој принцип во однос на разузнавачките информации што му се дадени на претседателот. Поради тоа донесена е одлука за назначување на Антоан Гечев“, рече тој.

Бугарската Влада го смени и заменик-претседателот на таа агенција, Недалко Недиалков и на негово место да го назначи Станислав Станчев.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести