21.8 C
Skopje
Monday, August 2, 2021

Разрешена судијката Софија Лаличиќ

Најчитани вести

Судскиот совет ја разреши Софија Лаличиќ од судиската функција.

11 членови на Судскиот совет се изјасниле „за“ нејзиното разрешување, а двајца биле „против“.

Лаличиќ е најмладата судијка во скопскиот Основен суд 1, која својата кариера ја почнала на 28 години.

Таа беше истражувана и од некогашното Специјално јавно обвинителство, бидејќи поседуваше телефонски разговори и смс комуникација помеѓу разрешената судијка и ексдиректорот на УБК, Сашо Мијалков. Поради ова, таа беше изземена и од одлучувањата за предметите на СЈО.

„Донесена е одлука со која е продолжена постапката по едно барање за утврдување на одговорност на судија/претседател на суд. Донесена е одлука со која еден судија се разрешува од вршење на судиската функција поради нестручно и несовесно вршење на судиската функција и истовремено донесена е одлука со која времено се оддалечува од вршење на судиската функција до правосилно завршување на постапката“, велат од Судскиот совет.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести