18.8 C
Skopje
Saturday, April 1, 2023

Работна средба на лидерите од Западен Балкан утре во Охрид

Најчитани вести

Премиерот Зоран Заев е домаќин на трилатералната работна средба на лидерите на Западен Балкан што утре ќе се одржи во Охрид. На средбата ќе присуствуваат уште и претседателот на Србија, Александар Вучиќ и претседателот на Владата на Албанија, Еди Рама.

Агендата предвидува во Охрид да се одржи работен состанок на кој покрај тројцата лидери уште ќе учествуваат и претседателот на Советот на министри на Босна и Херцеговина, Денис Звиздиќ и министерката за економија на Црна Гора, Драгица Секулиќ.

По средбата ќе следи пленарна сесија на лидерите од Западен Балкан со претставници на меѓународни организации и институции, меѓу кои, Европска банка за обнова и развој, Регионален совет за соработка, Европска комисија, Светска банка и Европска инвестициона банка. По работните состаноци најавена е и прес-конференција на лидерите на Западен Балкан.

Во врска со средбата преземени се активности за сообраќајно и физичко обезбедување на сообраќајниците, така што во координација на полицијата со субјектите одговорни за одржување на патиштата и улиците во градот, со Фондот за комунални дејности, сообраќај и улици при општина Охрид, со Јавните претпријатија, се отстрануваат сите паркирани возила од дел од сообраќајниците во градот што водат кон хотелот каде ќе се одржуваат средбите. За време на одржувањето на состаноците целосно ќе биде забрането запирање и паркирање возила на паркинг-местата на потегот булевар „Туристичка” – „АСНОМ” – Кеј „Македонија”, како и на улицата „Партизанска” до крстосницата со „Јане Сандански”. 

Најнови вести