10.8 C
Skopje
Saturday, December 10, 2022

Продажбaта на електрични возила во Германија е трипати зголемена – стигна до 200.000

Најчитани вести

Германија отсекогаш била земјата коjа го диктира трендот во автомобилската индустрија во Европа. Оттука, во наредните години следи голем бран на популаризација на електричните возила.

Ова може да се утврди од последно објавените продажни бројки за 2020 година од страна на KBA.

Според истите, минатата година во споредба со 2019 година, во Германија продадени се за три пати повеќе електрични возила, достигнувајќи ја бројката од 194.163 примероци.

Најголем пазарен удел од 23,8 во поглед на продажбата на целосно електрични возила има Volkswagen. На втората позиција следи Renault со 16,2% додека на третата Tesla со 8,6%. Во најпродаваните 10 брендови на електрични возила се наоѓаат уште и: Smart, Hyundai, BMW, Audi, Skoda, Mercedes и Volvo.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести