32.8 C
Skopje
Monday, August 8, 2022

Претставување на македонската книжевност во Романија

Најчитани вести

Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје и Националната библиотека на Романија денеска во Букурешт ја организираат еднодневната книжевна манифестација „Литературни огледала: Романија – Северна Македонија, важноста на книжевните преводи во мултикултурниот свет“.

Во рамки на манифестацијата, ќе се одржи книжевна средба во Националната библиотека во Букурешт на која ќе се претстават двајца македонски и двајца романски автори, Јовица Тасевски-Етернијан, поет и есеист, Лидија Димковска, прозен писател, Ана Бландијана, поетеса и есеист и Габриела Адаместеану, романсиер, автор на кратки раскази и есеист.

Во вториот дел на манифестацијата ќе се одржи трибина на која присутните автори, гости и претставници од Националниот центар за книги – Романски институт за култура, надлежна институција за програмите за поддршка на преводи, ќе дискутираат и ќе разменат информации и мислења за преведувањето, како и за програмите и можностите што се нудат во двете држави за преведување.

Во рамки на настанот ќе има изложба на публикации преведени од романски на македонски јазик и обратно, од македонски на романски јазик, што ќе ги обезбедат двете институции.

„Овој проект претставува континуитет на ваквите проекти кои НУБ „Св. Климент Охридски“ ги реализираше во изминатите години со националните библиотеки на Бугарија, Словенија, Србија и Хрватска“, соопшти Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com