-1.2 C
Skopje
Monday, February 6, 2023

Први монети со ликот на кралот Чарлс III. пуштени во промет

Најчитани вести

Во оптек се пуштени монети од 50 пени, со ликот на кралот Чарлс III.

Портретот на кралот Чарлс III првично ќе биде прикажан на монетите од 50 пени, додека на другата страна ќе и се оддаде почит на неговата мајка, кралицата Елизабета Втора.

Во текот на декември, вкупно 4,9 милиони монети од 50 пени ќе влезат во оптек низ 9.452 пошти и ќе бидат дистрибуирани со давање кусур на клиентите. Во наредниот период ќе влезат во оптек 9,6 милиони монети од 50 пени.

Постојните монети со ликот на кралицата Елизабета Втора ќе се заменат со текот на времето доколку се оштетат, како и во случај на потреба од дополнителна количина на монети.

Монетите се ковани во Лантрисант во Велс, а скулпторот Мартин Џенингс бил одговорен за ликот на кралот Чарлс. Тој го создал користејќи фотографии од кралот направени на неговиот 70-ти роденден.

Ребека Морган, директорка на услуги за колекционери во Кралската монетарница, рече „Денес означува нова ера за ковањето монети во ОК, при што сличноста на кралот Чарлс III се појавува на 50 пени во оптек.

„На Кралската ковачница ѝ е доверено ковањето монети со ликот на монархот повеќе од 1.100 години и ние сме горди што ја продолжуваме оваа традиција за време на владеењето на кралот Чарлс III“, додаде таа.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести