8.8 C
Skopje
Wednesday, February 1, 2023

Практични здравствени совети при замастување на црн дроб

Најчитани вести

Содржината на масти во црниот дроб до одредена граница се смета за нормална. Доколку концентрацијата на мастите во клетките на црниот дроб стане превисока може да биде знак за заболување замастен црн дроб.

Замастувањето може да биде алкохолно или неалкохолно. Ваквата состојба е честа и за време на бременоста.
Додаток во исхраната со силимарин, артичока, витамин Е, цинк и селен придонесуваат за нормална функција на црниот дроб.

Силимарин(магарешки трн)-придонесува за нормално функционирање на црниот дроб.

Силимарин го зголемува нивото на глутатион во црниот дроб, а глутатионот е најважниот антиоксиданс за заштита на црниот дроб.

Артичок Листот од артичок придонесува за нормално функционирање на црниот дроб и е особено важен затоа што содржи активни соединенија: фенолни киселини и нивни естри (цинарин), сесквитерпен лактони и флавоноиди кои ги намалуваат воспалителните процеси и ја олеснуваат регенерацијата на хепаталните клетки.

Витамин Е, цинк и селен Витамин Е, цинк и селен помагаат да се заштитат клетките од оксидативен стрес.

Аптека ДНА АННИ ФАРМ ве советуваат во насока на третман и превенција на замастен црн дроб

Silimarin Артичока капсули x 30 – Аптека ДНА Анни Фарм (annifarm.com.mk)

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести