29.8 C
Skopje
Thursday, May 26, 2022

Почнаа заедничките контроли на преминот Табановце – Прешево

Најчитани вести

Република Северна Македонија и Република Србија на 12.7.2019 потпишаа договор за воспоставување заеднички контроли на граничниот премин Табановце – Прешево. Со ова двете земји се први од Западен Балкан кои ќе почнат со заедничка гранична контрола. Официјалниот почеток на заедничките контроли ќе биде на крајот на август 2019 година по усогласување на обврските на премиерите на двете држави.

Концептот на заеднички гранични контроли со едно застанување – one stop shop, значи поедноставени постапки што се спроведуваат на еден заеднички граничен премин, со единствено застанување, преку кој контролата на патниците, стоката и нивните превозни средства се врши само на едно место. Зедничкото царинење ќе овозможи повисок степен на хармонизација на граничните контроли и унапредена примена на концептот на интегрирано гранично управување, ќе се намали можноста за царински измами поради непосредниот увид во документите што ја следат стоката, ќе се воведе контрола и вршење на граничните формалности од страна на сите надлежни органи за нивно спроведување, ќе се забрза протокот на патници и стока и ќе се заштедат ресурси потребни за реализација на концептот.

За патниците и транспортерите што се движат од Србија кон Северна Македонија, граничната служба на Србија ќе спроведе излезна контрола на тертиторијата на нашата држава на граничниот премин Табановце, а контролата за оние што патуваат во обратен правец излезната контрола македонските гранични служби ќе ја спроведат на територијата на Србија на граничниот премин Прешево.

Во изминатиот период Царинската управа со финансиска помош на Европската Унија и на Владата на Република Македонија изврши реконструкција и модернизација на инфраструктурата на граничниот премин на Табановце, со што се остварени сите предуслови за почнување на заедничките контроли. Со воспоставување на новиот начин на работа и заедничката гранична контрола на службите на двете земји Коридорот 10 ќе биде поатрактивен и поефикасен за извоз, увоз и транзит на стоки.

Граничниот премин Табановце е само почеток за крупните промени што нѐ очекуваат на ова поле на повеќе гранични премини, во тек се и проекти со другите наши соседи – Албанија и Косово, што ќе донесат огромни бенефити за економските оператори.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com