34.8 C
Skopje
Thursday, June 30, 2022

Потпишување договор за изградба на фотонапонската електрана „Осломеј”

Најчитани вести

Вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев ќе присуствува и ќе се обрати на потпишувањето договор за изградба на фотонапонската електрана „Осломеј”.

Договорот во Медија-центарот на Владата ќе го потпишат Васко Ковачевски, генерален директор на Електронстпанство на Северна Македонија (ЕСМ), и Мухитин Бехиџ Харманли, претседател на Одборот на директори на „Гирисим Електрик” – компанијата изведувач од Турција.

Проектот фотонапонската електрана „Осломеј” е дел од стратегијата на ЕСМ за менување на начинот на производството на електрична енергија односно зголемено искористување на обновливите извори на енергија на сметка на фосилните горива.

Изградбата на електраната е почеток на иницијативата со која значително ќе се зголеми производството на електрична енергија од обновливи извори, особено од сонцето.

Таа ќе се гради на јаловиштето на некогашниот рудник за јаглен, што ќе овозможи корисна повторна употреба на неискористената индустриска земја, на веќе постојниот рудник во околината на РЕК „Осломеј”, на 15 хектари земјиште..

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com