18.8 C
Skopje
Monday, August 8, 2022

Постојат 9 типа на интелигенција, кој е вашиот главен адут?

Најчитани вести

Хауард Гарднер, професор на Харвард, ја разви теоријата дека секоја личност нема само еден вид интелигенција, туку може да има повеќе – дури девет.

Според теоријата на професор од Харвард, д-р Хауард Гарднер, не може само на еден начин да се утврди дали некој е паметен или не, туку секоја личност носи во себе голем број на различни способности што Гарднер ги класифицирал во девет видови интелигенција.

Според овој професор, интелигенцијата не е фиксна, туку се развива, што е добра вест. Сепак, лошата работа е што човечкиот мозок има развојни фази во кои одредени видови на интелигенција се развиваат полесно и побрзо.

Лингвистичка

Јазичната интелигенција се карактеризира со изразен интерес за зборови и јазик, пишано и усно изразување, објаснување на идеите на јазикот и разбирање на врската помеѓу комуникацијата и намерата.

Логичко – математичка

Оваа интелигенција вклучува откривање на обрасци, научно размислување, анализа на проблеми, извршување математички операции и разбирање на врската помеѓу причината и последицата.

Музичка

Музичката интелигенција овозможува подобри музички способности, свесност и уживање во примената на звуците, препознавање на тоналитетот и ритмичките обрасци, како и разбирање на врската помеѓу звукот и чувството.

Телесно – кинестетичка

Овој вид интелигенција се карактеризира со координација на телесните движења, изразување на себе си и на своите способности со користење на телото, физичка умешност и агилност, како и лесно учење на физичките вештини.

Пространа

Просторната интелигенција кај една личност се забележува при учење и размислување на слики, подобра меморија на лице отколку име, сликарна фантазија и изразување, разбирање на односот помеѓу сликата и нејзиното значење и помеѓу просторот и ефектот.

Интерперсонална

Интерперсоналната интелигенција овозможува набљудување на чувствата кај другите луѓе, можноста да се воспостави комуникација со другите, толкување на однесувањето и комуникацијата, разбирање на односите меѓу луѓето и условите во кои тие се наоѓаат.

Интраперсонална

Интраперсоналната интелигенција се манифестира во самосвест, саморазбирање, разбирање на сопствените потреби и можности и интроспекција.

Природна

Природната интелигенција кај луѓето им овозможува да ја забележат природата каде и да се, да се сетат на деталите за тоа каде престојувале, волјата на растенијата и животните и да ги препознаат. Тие исто така се грижат за околината, уживаат во пешачење или кампување, имаат можност да разберат различни ситуации и добро да се согласуваат во нив.

Духовна

Духовната интелигенција значи чувствителност и интерес за подлабоки прашања во врска со постоењето на човекот, разбирање на животот и други, малку „потешки“ прашања.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com