1.8 C
Skopje
Sunday, January 29, 2023

Постојат 6 неверојатни приказни поврзани со ПРОМЕНАТА НА ЧАСОТ: Ова е забележано во историјата!

Најчитани вести

Во многу, пред сè, западно индустриски развиени земји, се менува времето двапати годишно: еден час во пролет, а на есен се враќаат во првобитното време. Ноќта помеѓу 26 и 27 октомври, часовникот се помести еден час наназад.

Целта на оваа практика е, наводно, да го максимизира денот во текот на летото, со цел да се зголеми продуктивноста и да се намали потрошувачката на енергија.

Научниците веруваат дека аргументите за воведување на летото не се доволно убедливи, бидејќи истражувањата покажаа дека заштедата на енергија е минимална, додека во исто време, постојат можни последици како што се нарушувања на спиењето и други тешкотии во стравот. Како резултат, многу земји оттогаш ја прекинаа оваа практика. Европскиот парламент оваа година гласаше за укинување на практиката, но можно е тоа да трае до 2021 година пред да се спроведе одлуката.

Времето отсекогаш била тема што буди емоции. Тоа ги фасцинира луѓето со векови, а следниве приказни го покажуваат тоа.

  1. Париските семејства би можеле да заштедат 32.025.000 килограми восок доколку станат порано

Иако американскиот научник и политичар Бенџамин Френклин ги објави своите пресметки во форма на сатира во парискиот весник „Џурнал де Париз“ во 1784 година, тој сепак се смета за пионер на летното сметање на времето: Френклин, кој во тоа време живеел во Париз, тврди дека поефикасно користење на дневната светлина придонесе за продуктивноста и економичноста. Наместо да го поместува часовникот, меѓу другото, тој предложи да се разбуди градот со топови во раните утрински часови.

  1. Песната „Часовници“ од групата „Колдплеј“ има 265.583.960 слушања на платформата Спотифај (22 октомври 2019 година)

„Светлата се гасат и не можам да се спасам“ гласи почетокот на песната „Часовници“. Не е познато дали станува збор за алузија за поместување на часовникот, но познато е дека прадедо на пејачот Крист Мартин бил лондонскиот работник Вилијам Вилет, кој важи за прв сериозен застапник на летното сметање на времето во Европа. Во 1907 година, во својот памфлет „Губење на дневна светлина“, тој го помести часовникот 20 минути напред во април четири викенди по ред, и наназад во септември.

Иако тој успеа да убеди некои европски политичари, законот не доби мнозинство во британскиот парламент.

  1. Првото летно време во Германското Царство траеше 3.696 часа

Додека Британците сè уште се расправаа за поместување на часовникот, германскиот император Вилхелм Втори презеде акција. На 30 април 1916 година, Германската империја беше првата нација во светот што воведе летно сметање на времето, кое траеше до 1 октомври, односно 154 дена, односно 3.696 часа.

Која беше причината за тој потег? Првата светска војна беше во тек, а германските команданти се надеваа дека летните вечери ќе им овозможат да заштедат енергија во време на општа недостиг. Набргу потоа, Велика Британија и Франција го следеа нивниот пример, а подоцна и САД, Русија и други земји. По војната, многу од тие земји ја укинаа.

  1. Летното сметање на времето во моментов се воведува во 70 земји низ целиот свет

Со исклучок на седум земји (Австралија, Нов Зеланд, Чиле, Фиџи, Самоа, Парагвај и австралиските прекуокеански поседи на островот Норфолк), сите овие земји се наоѓаат на северната хемисфера. Причината е што во лето денот станува подолг (додека зимата трае многу кратко) колку повеќе се оддалечувате од екваторот. Ова се однесува и на северната и на јужната хемисфера, но бидејќи повеќето индустриски развиени земји се наоѓаат на север, тие земји веројатно имаат најголема корист од летното сметање на времето.

  1. Израелските градови Хаифа и Тиверија се оддалечени 50,82 километри воздушно

На 5 септември 1999 година, во 17.30 часот, експлодираа автомобилски бомби во двата града, но наместо цивили, беа убиени тројца палестински атентатори. Реконструкцијата на планираниот напад покажа дека е спречено поголемо зло благодарение на поместувањето на времето. Непосредно пред тоа, Израел го премести летното време во зимско (т.е. оригиналното) време. Терористите од Западниот брег очигледно не го сторија тоа. Како резултат, бомбите експлодираа на патот кон целта.

  1. Проценета заработка од продажба на слатки за Ноќта на вештерките во САД минатата година 2.600.000.000 американски долари

Според податоците на Американското национално здружение за кондиторски производи, ниту една недела во текот на целата година, толку многу слатки се продаваат во супермаркетите како на Ноќта на вештерките. Каква врска има тоа со летното сметање на времето? Во раните осумдесетти, американското лоби за слатки бараше да се помести часовникот наназад, за да се вклучи 31 октомври. Тие сметаа дека дистрибуцијата слатки на децата, кои маскираат од куќа до куќа, ќе трае подолго и дека на тој начин ќе продаваат повеќе слатки. Дури во 2007 година, нивните барања беа исполнети: оттогаш, времето во САД секогаш се менуваше во првата недела од ноември, по Ноќта на вештерките.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести