7.8 C
Skopje
Saturday, December 3, 2022

ПОСЛЕДНАТА ЖЕЛБА НА СУЛТАНИЈА ХУРЕМ: Кога Сулејман слушна што бара, срцето му се скршило од тага

Најчитани вести

Фаталната султанија Хурем е родена на територијата на денешна Украина како Александра Анастасија Лисовска која успеала да го заведе султанот како никоја друга пред или после неа.

Имено, малкумина знаат дека познатата Султанија Хурем, сопруга и најголема љубов на султанот Сулејман, е родена како Александра Анастасија Лисовска. Таа е родена на територијата на денешна Украина и пораснала во православно семејство. Нејзиниот татко бил свештеник.

Таа, како и многу други девојки во тоа време, била однесена во Отоманската империја како бела робинка. Легендата вели дека Александар му била дадена на Сулејман од страна на големиот везир Ибрахим Паша и на тој начин таа завршила во харемот на султанот, кој броел околу 300 робинки. Исто така, легендата вели дека султанот се вљубил во неа речиси во моментот кога ја видел.

Султанот бил воодушевен од нејзината харизма, нејзината мудрост и начин на размислување, па брзо ја зел за блиска придружничка, а потоа и за сопруга. Таа го прифатила исламот и на Сулејман му родила шест деца. Иако имал уште три жени, се верува дека Хурем најмногу ја сакала, дека во се и угодувала и дека поради тоа имала големо влијание врз политиката на Отоманската империја.

Заедно преживеаја многу радосни и тажни настани, загуба на синови, брак на ќерки, раѓање на внуци… Нивната љубов се смета за една од најголемите што историјата ги памети.

Последната желба на султана Хурем

Пред смртта на султана Хурем, парот бил разделен одредено време. Кога се сретнале по долго време, Сулејман ја одвел да ги види работите на новата џамија, а потоа и рекол дека неговата душа е таму, и дека неговото срце засекогаш ќе остане во таа зграда.

Во текот на животот Сулејман и ги исполнувал сите желби, но последната желба го допрела до срж и за последен пат покажала колкава љубов има Хурем кон него.

Знаела дека ќе умре и го замолила султанот да ја остави да почива засекогаш на местото каде што рекол дека неговото срце и душа ќе почиваат засекогаш – во таа џамија, која се викала Сулејманија. Желбата и се исполнила, а самиот Сулејман по смртта ја оставил последната желба – да биде погребан до неа, во истата џамија

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести