4 C
Skopje
Wednesday, January 20, 2021

Познавањето јазик веќе не е услов за социјална помош во Австрија

Најчитани вести

Странците во Австрија веќе нема да добиваат помала социјална помош ако не учат германски јазик. Ваква одлука донесе Уставниот суд, со која се укинува законот на претходната влада.

Судот донесе пресуда дека поврзувањето на плаќањата за социјална помош со владеење на јазик го крши Уставот затоа што ги дискриминира оние што имаат тешкотии во учењето или оние што успеваат да најдат работа што не бара германски јазик.

Повеќе вести

- Advertisement -

Најнови вести