-1.2 C
Skopje
Monday, February 6, 2023

Поддршката од САД за Приштина не е неограничена, тврди американска експертка за Еуроњуз Србија

Најчитани вести

Доколку последната криза во Косово во врска со регистарските таблички ги загрози мирот и стабилноста, и се чини дека, САД ќе се зафатат за да го решат проблемот, изјави Мери Кејт Шнајдер, директорка на одделот за глобални студии на Универзитетот Лојола во Мериленд, за Euronews Србија и експертка за Западен Балкан.

Таа посочи дека американската поддршка за Приштина не е неограничена, а кога станува збор за односите меѓу САД и Србија, таа наведува дека тие се комплицирани и дека се уште го дефинираат со годините на Слободан Милошевиќ.

Според нејзината оценка, прифаќањето на косовската влада да го одложи казнувањето на граѓаните со таблички издадени од Србија само на барање на американскиот амбасадор покажува дека САД се уште се силен играч на Западен Балкан и дека земјите од Западен Балкан реагираат на загриженоста на Соединетите Држави.

„Ако САД изразат загриженост за нешто, земјите од Западен Балкан го слушаат тоа. Второ, тоа ни покажува дека САД реагираат на Западен Балкан и остануваат длабоко посветени на стабилноста на Косово и поширокиот регион, па ако има е закана за таа стабилност, САД ќе дејствуваат“, вели Шнајдер.

„Годините на Милошевиќ ги одбележаа односите меѓу САД и Србија“
Таа посочи и дека не може да се каже дека американската поддршка за Приштина е неограничена и дека САД имаат одредени резерви во односот кон Приштина.

„САД сакаат да видат демократска и мултиетничка држава во Косово. И тие сакаат таа држава да придонесе за стабилноста во регионот. Ако Приштина е посветена на таа цел, САД можат да работат со Приштина. Затоа, јас не верувам дека американската поддршка е неограничена“, објаснува соговорникот на Еуроњуз Србија.

Од друга страна, таа смета дека односите меѓу Србија и Соединетите Американски Држави се комплицирани.

„Многу од тоа е поврзано со историјата. Годините на Слободан Милошевиќ навистина ги одбележаа односите на САД со Србија на начин кој сè уште ги дефинира. Во моментов тоа е на ниво на претпазлива соработка и мислам дека ќе биде потребно уште малку време и градење доверба за да се продлабочи тој однос меѓу САД и Србија“, вели Шнајдер.

Таа додава дека има прашања за кои Србија и САД се целосно договорени, а за кои не се согласуваат.

„Мислам дека двете страни сакаат да најдат заеднички јазик, но потребно е повеќе време и комуникација за да се изгради однос за кој можеме да кажеме дека е однос на заедничка работа на заеднички цели“, објаснува таа.

Војната во Украина ја покажа важноста на силните билатерални врски во Западен Балкан
Кога станува збор за Босна и Херцеговина, Шнајдер посочува дека дополнителен американски ангажман во Босна и Херцеговина е забележан со назначувањето на специјалниот пратеник Метју Палмер и оти смета дека во иднина треба да се очекува натамошен континуиран ангажман.

„САД се апсолутно посветени на зачувување на мирот и стабилноста во Босна и Херцеговина, а тоа вклучува и зачувување на територијалниот интегритет на земјата. И мислам дека се што е потребно за да се постигнат тие цели ќе биде на маса во смисла на разговорите кои САД ги имаат со Босна и Херцеговина“, вели таа.

Според нејзиното мислење, војната во Украина ја покажува важноста од одржување силни билатерални врски со Западен Балкан и покажува колку е важно да се продолжат тие разговори, да се одржат тие врски на најдобар можен начин, со цел да се овозможи мир и безбедност на европски континент.

„Мислам дека руската инвазија ги принудува и носителите на одлуки и експертите да размислуваат критички за тоа колку брзо можат да избијат конфликти и колку е тешко да се решат конфликтите. Мислам дека сето тоа ги принудува и носителите на одлуки и експертите да ги преиспитаат ситуациите кои се замрзнати во времето. Мислам дека ќе видиме продолжување на разговорот и дијалогот за тие прашања“, заклучи таа.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести