-5.2 C
Skopje
Thursday, February 9, 2023

Пет паметни телефони кои се најопасни по здравјето

Најчитани вести

Експертите користат индикатор за ризик, како што е нивото на радијација на SAR. Кои се телефоните од 2018. година кои претставуваат најголем ризик за здравјето, ќе ги дознаете во следните редови.

Нивото на SAR зрачење е показател за стапката на апсорпција на електромагнетното зрачење од човечкото тело. Иако овој метод на тестирање беше измислен во 1996-та година кога немаше паметни телефони, денес се користи и како критериум за влијанието на мобилните уреди врз човечкото тело.

Уреди со највисока оценка за SAR се сметаат за потенцијално поопасни. Сите телефони одат низ таков тест за да се осигурат дека штетното влијание е под одреден праг.

Врз основа на показателите за радијација, експертите ги идентификуваа најопасните модели од 2018-та година.

Лидерските позиции во ова рангирање се за два уреди на Google – Pixel 3 XL и Pixel 3. Првата тројка се затвора со OnePlus.

LG V40 се наоѓа во оваа неповолно рангирање, така што го зазема четвртото место. На петтото место се два модели на Applе – XS Max и XS.извор: USB.mk

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести