26.8 C
Skopje
Wednesday, June 16, 2021

Петтиот сет антикризни мерки се врати на дневен ред во Собранието

Најчитани вести

Законите од петтиот пакет антикризни мерки денеска се на дневен ред на собраниската Комисија за финансирање и буџет и на Законодавно-правната комисија, откако вчера двете опозициски коалиции, на ВМРО-ДПМНЕ и Алијанса/ Алтернатива, најавија повлекување на амандманите со кои беше блокирана процедурата за донесување на оваа регулатива, но и на Законот за државјанство.

Закажани се две седници на Комисијата за финансирање и буџет, а на дневен ред се предлог-законите за финансиска поддршка на физички лица кои вршат самостојна дејност и за финансиска поддршка на работодавачите погодени од здравствено-економската криза заради исплата на платите за февруари и март, како и измената на Законот за данок на личен доход, сите во второ читање.

На втората седница, членовите на Комисијата за финансирање и буџет треба да разгледаат повеќе предлог-закони, меѓу кои за за финансиска поддршка на граѓани со низок доход, корисници на пензија, корисници на право на социјална сигурност на стари лица, млади лица, самохрани родители, деца без родители и родителска грижа, уметници и други лица кои вршат дејност во културата, филмски работници и естрадни уметници во второ читање и предлог – закон за изменување на Законот за игрите на среќа и за забавните игри, исто така во второ читање.

Пред членовите на Законодавно-правната комисија се повеќе точки, меѓу кои и предлог-одлуката за одобрување на продолжување на рокот за постоење на кризна состојба на дел од територијата заради заштита од илегална миграција и заштита на јавното здравје во услови на постоење на пандемија.

Комисијата за финансирање и буџет, на 25 март, ја прекина седницата на која требаше да бидат разгледани законите што произлегуваат од последниот сет антикризни мерки, откако Алијанса/Алтернатива поднесе илјадници амандмани.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести