-2.2 C
Skopje
Monday, February 6, 2023

Палмер: САД и ЕУ имаат заедничка визија за Западен Балкан, Русија прави хаос

Најчитани вести

Соединетите држави и Европската унија имаат јасна слика за Босна и Херцеговина цврсто интегрирана во евро-атлантските структури, за разлика од Русија, која не ја дели таа визија и поттикнува недоверба, тензии и немири низ целиот Западен Балкан, рече Метју Палмер, Државата Специјален пратеник на Одделот за Западен Балкан.

На крајот на минатата недела и на почетокот на оваа недела, тој ја посети БиХ заедно со Анџелина Ајхорст, директор на одделот за Западен Балкан во Службата за надворешни работи на ЕУ, а во интервју за “Oslobođenje” во средата, тој рече дека повеќето луѓе во БиХ преферираат политика, промовирана од САД и ЕУ, така што треба да работиме со политичките лидери на БиХ за таа да се реализира.

„И покрај тоа што сум загрижен за амбициите на Русија кон БиХ и во Западен Балкан и пошироко, јас останувам убеден дека нашата визија за регионот е општо прифатена и ќе има поддршка од политичките лидери“, рече Палмер. Во претходните три дена тој и Ајхорст разговараа со политичарите од БиХ за можни измени на изборните правила, односно измени на уставот кои се неопходни за тоа.

Целта на овие измени е да се прилагодат изборните правила на БиХ кон содржината на пет пресуди на Европскиот суд за човекови права кои утврдија дискриминација на граѓаните на БиХ во изборниот процес врз основа на нивната етничка припадност или место на живеење, како и на Уставниот Судска одлука за пополнување на Домот на народите.

Преговорите меѓу политичарите во БиХ за ова досега не дадоа конкретни резултати, но Палмер сега истакна дека треба да има трпеливост „бидејќи ништо не се случува преку ноќ“, но и упорен во неговите напори да се постигне договор оваа година и да биде подготвен за нов еден. изборен циклус планиран за 2022 година.

„Секој што е вклучен во овој процес мора да разбере дека никој нема да добие сè што сака и секој ќе излезе од ова малку разочаран“, рече американскиот дипломат, потсетувајќи дека ова е неопходен дел од компромисот што мора да се постигне.

Според него, клучот во преговарачкиот процес е да се најдат решенија што ќе ја приближат БиХ до членството во ЕУ. Палмер е убеден дека тоа е можно, со тоа што САД и ЕУ се партнери и пријатели, но конечните решенија мора да дојдат од самата БиХ како резултат на внатрешен договор.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести