-2.2 C
Skopje
Sunday, February 5, 2023

Падна „Тортура“: Мијалков и „алфите“ ослободени од обвинението за апсењето на Љубе Бошкоски

Најчитани вести

Судечкиот совет во случајот „Тортура“ денеска донесе пресуда со која ги ослободи од обвинение за апсењето на Љубе Бошкоски обвинетите Сашо Мијалков, поранешен директор на УБК и поранешните припадници на полициската единица „Алфа“.

Судечкиот совет, како што образложи судијката Александра Ристеска донесе ваква одлука поради тоа што обвинителството не докажало дека е сторено кривичното дело мачење и друго сурово, нечовечко или понижувачко постапување и казнување.

Освен Мијалков, кој во обвинението поднесено од поранешното СЈО, беше осомничен за кривично дело „мачење и друго сурово, нечовечко или понижувачко постапување и казнување” од член 142 став 1 в.в. со член 23 од КЗ, обвинети беа и шест поранешни припадници на единицата „Алфа“ помеѓу кои, Ивица Анчевски, Новица Станковски, Петар Милошевски, Филип Атанасов, Јован Боцевски и Метуш Шабани. Сите тие се ослободуваат од обвинението со денешшната пресуда.

Случајот „Тортура” го водеше судијката Александра Ристеска, а застапник на обвининението беше Љубомир Лапе.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести