3.8 C
Skopje
Wednesday, February 1, 2023

Официјално: Има таков народ 65 пратеници, ГЕРБ 63, Борисов нема да биде дел од Собранието

Најчитани вести

Половина час по полноќ, бугарската Централна изборна комисија ги објави резултатите и распределбата на местата во 46-то Национално собрание.

Партијата „Има таков народ“ ќе има 65 пратеници, а ГЕРБ-СДС 63. По избувнувањето на скандалот, ЦИК одлучи да го почитува наведеното од лидерот на ГЕРБ Бојко Борисов да не биде избран за пратеник.

Пратеничката група на „БСП за Бугарија“ ќе биде составена од 36 пратеници, „Демократска Бугарија“ – од 34, од МРФ – од 29, од „Стани! Мафијата надвор!“ ќе има 13 пратеници.

Бројот на гласови дадени во полето „Не поддржувам никого“ е 35.201. Не се избрани независни кандидати. Потребата од 4% за влез во парламентот е 109.266 гласа.

Одлуката на ЦИК вклучува и распределување на мандатите на партиите и коалициите по повеќечлени изборни единици.

Првично, комисијата одби да го прифати барањето на Бојко Борисов, но по повторното гласање, конечно беше решено да не биде прогласен за пратеник. Исто така, по повторното гласање, беше донесена таква одлука за Илко Стојанов од списокот на партијата „Има таков народ“ во првата изборна единица – Благоевград, избран за градоначалник на општина Благоевград. ЦИК ги одобри и апликациите да не бидат прогласени за избрани за пратеници на Николај Колев од списокот на МРФ од 27-та изборна единица на Стара Загора и за Григор Горчев од списокот на ГЕРБ-СДС од 15-тата изборна единица во Плевен.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести