31.8 C
Skopje
Saturday, July 24, 2021

Откријте кои се фалсификат очила за сонце! Детали што ги разликуваат ОРИГИНАЛОТ од КОПИЈАТА!

Најчитани вести

Денес зборуваме за тоа како да препознаете копија од очила за сонце.

Вистинските очила за сонце чинат многу?

Како и да звучи, вредноста на очилата се мери според нивната цена. Ако го разгледаме подетално ова прашање, ќе видиме зошто оригиналите се секогаш поскапи:

 • материјал на рамката
 • квалитет на обложување
 • употреба на патентирани технологии
 • детали
 • стакло
 • име на бренд што зафаќа една четвртина од трошоците благодарение на репутацијата, признанието и славните личности кои ги носат

Високо квалитетни материјали како што се титаниум, кобалт не можат да се продаваат по ниска цена. Тие се лесни, хипоалергични и убави, па цената е всушност соодветна.

Мали детали откриваат дали станува збор за копија

Обрнете внимание на квалитетот на деловите, комплексноста на дизајнот и флексибилниот спој што се состои од завртки и шарките, бидејќи наједноставниот и највисок квалитет се состои од 5 дела.

Рачките на рамката никогаш не треба да крцкаат кога се отвораат и затвораат. Покрај тоа, тие не треба да се отвораат премногу тешко или премногу лесно, туку со примена на оптимална просечна сила.

Дали сите очила за сонце имаат свое лого?

Логото е главната компонента на брендираната ставка на која производителите на ефтини копии не обрнуваат внимание. Логото има свои индивидуални карактеристики – одредена големина, боја, препознатливи детали.

На пример, во оригиналното лого на PRADA, буквата P има уникатно лого во форма на полумесечина, додека во случај на фејкови, неговата форма е стандардна. Во некои модели, главно се прават грешки или забележителни нарушувања. Но, главната работа е да бидете внимателни и да не го пропуштате очигледното.

УВ-заштитата е задолжителна со очилата за сонце

Ова е еден од главните индикатори на оригиналот. Ако купивте очила за сонце што се продаваат на пазари, на улица или преку разни неовластени страници, знајте дека немаат УВ филтри.

Ова значи дека кога ги носите, зеницата се шири под нив и има уште поголема количина на нефилтрирана светлина и штетни зраци што стигнуваат до окото. Затоа е подобро да не се носат очила, отколку да се носат копии без заштита.

Обидете се да проверите сами колку вашите очила за сонце ги блокираат УВ зраците. Во многу салони за оптика, има фотометар што може да покаже степен на пренос на светлина за неколку минути и да ги заштити очилата од ултравиолетово зрачење.

Постои и друг начин да откриете копија

Сите брендирани очила имаат посебен систем за нумерирање. На внатрешната страна на лакот, има гравура со броеви што ви овозможува да најдете модел на Интернет и да утврдите дали оригиналот е пред вас.

Обично очилата за сонце ги содржат следниве информации:

На левата рачка:

 • број (шифра или целосно име на модел)
 • боја на модел
 • ширина на стаклото
 • ширина на мостот
 • должина на рачката
 • ниво на заштита од УВ зраци.
  На десната рачка:
 • име на бренд
 • CE – ознака што зборува за усогласеност со европскиот стандард за квалитет
 • Понекогаш може да има ознака на местото каде што се прават очилата (да речеме Произведено во Италија).

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести