9.8 C
Skopje
Sunday, October 17, 2021

Откриена чудна населба во древниот град на Маите

Најчитани вести

Археолозите, со помош на модерна технологија за геодетски снимања, денес можат да откријат древни градби и локалитети кои инаку не се видливи на површината.

Така, со помош на ласери неодамна беше откриена скриена населба под еден од најголемите градови на древните Маи – Тикал.

Населба на реплики?

Експертите веруваат дека Тикал, археолошки локалитет во Гватемала, бил во далечното минато една од најважните населби во древната империја на Маите, особено помеѓу 200 и 900 година од нашата ера. Во златното доба на своето постоење, оваа населба најверојатно била дом на 90.000 луѓе.

Користејќи ја опремата за скенирање LIDAR, археолозите најдоа докази за населба чии градби наликуваат на стилот на градби во Теотихуакан; голема метропола чија изградба започнала векови пред подемот на Ацтеките, и која била изградена од главно непозната култура, пишува Science Alert.

Ова откритие може да им понуди на научниците некои одговори за интеракцијата на овие два града. Иако биле оддалечени повеќе од 1.000 километри, веќе се знае дека трговците патувале помеѓу двата урбани центри.

„Се покажа дека она што го сметавме за природни ридови всушност била населба што потсетува на Царската палата во Теотихуакан“, рече антропологот Стивен Хјустон од Универзитетот Браун.

„Без оглед на тоа кој и зошто ја изградил оваа реплика, без сомнение покажува дека многу порано отколку што се мислеше дека постои одредено ниво на интеракција помеѓу Тикал и Теотихуакан“, додаде тој.

Гробно место на војниците

Она што е особено изненадувачко за ова откритие е дека археолошкиот локалитет Тикал систематски се истражувал од 50-тите години и дека сето ова време оваа населба била скриена од погледи.

Експертите веруваат дека пронајдените градби можеби служеле како некаква дипломатска амбасада или можеби воена пошта. Се чини дека е направено од луѓе од Теотихуакан или локални жители под нивна контрола.

Ископувањата покажаа дека зградите во таа населба биле направени од кал, а не од варовник што традиционално го користеле Маите, што укажува на тоа дека на тоа место можеби биле изградени реплики.

Во таа населба, тие исто така пронајдоа гробница на која се чини дека содржи воин од Теотихуакан, што потсетува на слични погребувања во тој далечен град.

Студијата A Teotihuacan complex at the Classic Maya city of Tikal, Guatemala е објавена во списанието Antiquity.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com