0.8 C
Skopje
Thursday, January 20, 2022

Отворена новата дуална паралелка во средното медицинско училиште во Скопје

Најчитани вести

Премиерот Зоран Заев, заедно со министерката за образование Мила Царовска, денеска свечено ја презентираа парцијално дуалната паралелка „Фармацевтски техничар во фармацевтска индустрија“ во средното медицинско училиште на град Скопје „Д-р Панче Караѓозов”.

Во новата паралелка ќе учат 23 ученици е во рамки на кампањата „Учи паметно, работи стручно“ на Министерството за образование, како одговор на потребите на стопанството, а воедно и како резултат на дефицитот на стручни работници во компаниите во национални рамки.

Во своето обраќање премиерот Заев истакна увереност дека вложувањето во средното стручно образование ќе резултира со создавање на нови и квалитетни образовни профили и ќе се ефектуира врз растот на националната економија и справување со проблемот на заминувањето на младите надвор од земјата.

„Со огромно задоволство можам да заклучам дека визијата на Владата и на МОН се потврди како блиска и привлечна за младите кои многу бргу ја препознаа шансата. За ова зборуваат и бројките по завршувањето на двата уписни рока за оваа учебна година во средните училишта, каде најголем број од запишаните ученици односно дури 64% го одбраа токму средното стручно образование“, рече премиерот.

Тој ја поздрави и визијата и претприемничкиот дух на компанијата АД Алкалоид која ќе обезбеди заштитна опрема, систематски прегледи, топол оброк и месечни стипендии од 3.000 денари за секој од овие ученици во текот на нивното школување.

Во своето обраќање до присутните, министерката за образование, Мила Царовска истакна дека со креирањето на кампањата „Учи паметно работи стручно“ Владата и МОН силно се заложуваат за директно намалување на младинската невработеност во земјава.

„АД Алкалоид се вклучи во дијалогот кој како министерство го започнавме некаде на почетокот на оваа календарска година заедно со локалните самоуправи, стопанските комори и со бизнис заедницата, со цел, за прв пат заедно да утврдиме кои струки ни се потребни. Плод на тој заеднички труд е зголемен број на ученици кои се запишани во средно стручно образование и тоа за 6% повеќе во однос на минатата година и дури 1384 ученици запишани во 97 дуални паралелки во 44 училишта, а во соработка со 220 компании. Ги охрабрувам компаниите во Северна Македонија, да го следат примерот на оние кои се веќе вклучени, како што е вклучена и компанијата Алкалоид и од следната учебна година и тие да бидат дел од дуалното“, подвлече Царовска.

Претставникот на АД Алколоид и координаторот на проектот, Никола Ефтимов, истакна дека претставува голема чест за компанијата да се учествува во една ваква иницијатива за развој на млади кадри и додаде дека за учениците е многу важно да видат како со труд може да се има кариера во една од најдобрите компании која знае како да се грижи за своите вработени.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com