7.8 C
Skopje
Monday, December 5, 2022

Осум земји на Еврозоната под лупа на ЕК поради националните буџети

Најчитани вести

„Осум земји од Еврозоната презентирале национални буџети кои се на раб на непочитување на правилата на Еврозоната“, предупреди Европската Комисија. Белгија, Франција, Шпанија, Италија, Финска, Словачка, Словенија и Португалија треба до пролет да ги поправат нацрт-буџетите и да презентираат ревидирани верзии до Комисијата.

Поради стапката на задолженост, во најкритична состојба се Белгија, Шпанија, Франција и Италија. Стапката на долгот на првите три е некаде под сто отсто од БДП, додека Италија веќе подолго време го надминува максимумот.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести