-5.2 C
Skopje
Thursday, February 9, 2023

Орална хигиена со фиксни ортодонтски апарати

Најчитани вести

Оралната хигена кај пациенти со фиксен ортодонски апарат бара повеќе време. По отстранувањето на фиксниот ортодонтски апарат забите не треба да бидат само правилно наредени туку треба да бидат и здрави. За тоа е потребна секојдневна орална хигена со четка за заби и интердентална четка. Овој специфичен период подразбира комбинација на повеќе средства, време и трпение.

Забите прво ги четкаме со нежни кружни движења, со мека четка за заби со бројни густо распоредени влакна, поставувајќи ги половина на непцата половина на забите. За нaдворешната страна на брикетите потребно е да се користи четка за заби со засек во средината како што е Curaprox CS 5460 Ortho, четка за заби во сноп Curaprox CS 1009 Ortho или конец за заби со сунѓерест дел специјално изработен за таа намена. Само на овој начин ќе го отстраниме денталниот плак целосно и правилно од тешко достапните места како што е гингивалниот сулкус. Ги четкаме сите заби и сите нивни површини без исклучок. Четкаме се додека забите не бидат целосно чисти.

При изборот на четка за заби внимаваме таа да е со мала глава, густо распоредени меки влакна кои нема да ја повредат гингивата и емајлот на забот и ќе бидат истовремено нежни и

ефикасни.Интерденталните простори треба безбедно и ефикасно да ги исчистиме со интердентални четкички.

Редовните контролни прегледи на стоматолог и преземањето на мерки и при најмалото воспаление на непцата е од многу важно значење за зачувување на оралното здравје.

Аптека ДНА АННИ ФАРМ и Стоматолошка Ординација Др НИНА ве советуваат за повеќе насмевки со здрави и убави заби

За информации посетете ја нашата онлајн аптека

https://www.annifarm.com.mk/product-category/%d0%b4%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%be%d1%86%d0%b8-%d0%b2%d0%be-%d0%b8%d1%81%d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0/%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%be-%d0%b7%d0%b4%d1%80%d0%b0%d0%b2%d1%98%d0%b5/page/3/

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести