2.8 C
Skopje
Tuesday, December 7, 2021

Онколозите советуваат: „Ова се најдобрите превенции против канцер на дебелото црево“

Најчитани вести

Канцерот на дебелото црево или колоректален карцином е опасна болест која што се наоѓа на третото место на рангот на онколошките тумори кај мажите и на второ место кај жените.

Се појавува со патолошка промена во ткивото на слузокожата, со дегенерација на полипи. Главниот проблем е тоа што дијагнозата во рана фаза е тешка поради посебноста на локацијата на фокусот.

Канцерот на дебелото црево долго се развива без симптоми, поради тоа во голем број од случаите пациентите им се обраќаат на докторите кога болеста е веќе во понапредна фаза. Експертите велат дека болеста може да се спречи доколку ги следите овие едноставни препораки:

Ризик фактор за канцер на дебело црево

Со акумулација на епителните клетки на цревната слузница, може да се формираат полипи – мали израстоци кои што се во облик на габа. Во поголемиот дел од случаите тие не се опасни по здравјето. Но, под влијание на негативните фактори, се дегенерираат во малиген тумор.

Онколозите идентификуваат неколку ризик фактори на кои што не може да се влијае:

староста на пациентот е над 50 години;
хронични воспалителни процеси во цревата;
генетска предиспозиција.

Постојат фактори кои можат и треба да се контролираат за да не се соочите со канцер на дебело црево:

1. Нездрава исхрана со употреба на голема количина црвено месо.
2. Димено месо и колбаси.
3. Недостаток на растителни влакна во исхраната.
4. Стационарен начин на живот.
5. Пушење.
6. Злоупотреба на алкохолот.

Полипите споро растат, па кога ќе се открие туморот докторите ја надгледуваат динамиката на растот користејќи годишен скрининг и колоноскопија.

Исхрана за превенција на канцер на дебело црево

Светскиот фонд за истражување канцер, Американското здружение за клиничка онкологија и други угледни истражувачки центри тврдат дека јадењето црвено месо значително го зголемува ризикот од канцер. Во текот на термичката обработка во него се формираат хетероциклични амини кои се опасни и канцерогени. Ризикот од канцер може да го намалите доколку го намалите внесувањето на црвеното месо на 500 грама неделно.

Нитратите не се ништо помалку опасни. Произведувачите додаваат хемиски соединенија во колбасите, како што се конзерванси, потоа користат бои и шеќери за подобрување на вкусот. 

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com