9.8 C
Skopje
Wednesday, February 1, 2023

Од 20 јули конкурс за попишувачи

Најчитани вести

Конкурсот за избор на реонски попишувачи и инструктори за претстојниот попис на населението, домаќинствата и становите во Македонија, 2021, ќе биде објавен на 20 јули и ќе трае до 5 август, информираа денеска од Државниот завод за статистика.

Државниот завод за статистика ги интензивира организациските подготовки за претстојниот Попис 2021 кој ќе се спроведе од 5 до 30 септември.

– Со цел навремено да се изберат потребните реонски попишувачи и инструктори и да се остави доволно време за нивна обука, ДЗС го објавува Конкурсот со кој ќе се бараат 5.055 реонски попишувачи и 508 реонски инструктори за 50-те пописни реони. Условите се: кандидатите да се полнолетни државјани на Република Северна Македонија, да не се вработени, да имаат завршено најмалку средно образование и да поседуваат компјутерски вештини. Пријавувањето ќе се врши преку веб-апликацијата која ќе биде поставена нa веб-страницата Popis2021.stat.gov.mk, a документите ќе се доставуваат по пошта до Државниот завод за статистика, или кандидатите ќе можат да ги донесат на денот на закажаното тестирање во комисиите на пописните реони, се вели во соопштението од ДЗС.

Од ДЗС ги повикуваат сите заинтересирани кои ги исполнуваат условите, да се пријават на конкурсот и да дадат свој придонес во успешното спроведување на оваа најголема статистичка акција.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести