7.8 C
Skopje
Wednesday, December 7, 2022

Од Македонија лани во земјите на ЕУ заминале над 24 илјади лица, најмногу во Германија

Најчитани вести

Од шесте земји на Западен Балкан во земјите на ЕУ само минатата година се отселиле 228.000 жители, покажуваат податоците од Еуростат.

Најмногу иселеници во ЕУ заминале од Албанија 62.000, потоа од БиХ 53.000 како и 51.000 Срби. Од територијата на Косово се иселиле 34.500 луѓе, а од Македонија 24.300 и од Црна Гора 3.000.

Од Албанија најголем број гражани се иселиле во Италија 23.000, Грција 17.000 и Германија 10.000. Од БиХ најмногу заминале за Германија 16.000, а другите во Словенија и Хрватска.

Од Србија минатата година најмногу граѓани се иселиле во Германија 16.000, потоа во Словенија 5.100 и Хрватска и Словачка има по 4.900 иселеници.

Од Косово, кое во овој документ е наведено како територија на ОН според Резолуцијата 1244 на Советот за безбедност, најмногу луѓе минатата година заминале за Германија, речиси 19.000, што е повеќе од половина, а потоа следат Словенија и Хрватска.

Од Македонија најмногу луѓе се отселиле во Германија 11.500, а потоа следуваат Италија и Словенија.

Во односот на бројот на жители, најмногу иселување има од Албанија која има околу 2,8 милиони жители, зошто минатогодишните 62.000 заминувањаа чинат околу 2,2 отсто од вкупниот број жители.

Бројот на заминувања од Македонија изнесува 2,1 отсто од вкупниот број жители, додека од Косово заминале 2  проценти од граѓаните. БиХ лани ја напуштиле 1,5 отсто жители, а Србија 1,3 отсто.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести