-2.2 C
Skopje
Sunday, February 5, 2023

Од денеска нови построги мерки на Јадранот и на границите, еве кои се

Најчитани вести

Од денеска на сила се нови мерки за Јадранот. Кога станува збор за построги неопходни епидемиолошки мерки, тие се воведуваат за областите Дубровник-Неретва, Сплит-Далмација, Шибеник-Книн, Задар, Приморје-Горски Котар и Истра, како и за градот Новаља, Сењ и општина Карлобаг, и стапуваат на сила во понеделник.

Според нив, на јавни собири може да има најмногу 50 лица, освен ако не се работи за јавен собир на кој присуствуваат само луѓе со ковид сертификат. Максимум 1.000 лица можат да присуствуваат на настани каде сите лица имаат сертификат.

Максимум 15 лица можат да бидат присутни на приватни собири и свадбени церемонии без ковид потврда, во согласност со сите пропишани епидемиолошки мерки.

Во угостителските објекти може да има најмногу 1.000 гости.

Саемите и другите форми на економски настани на отворено може да се одржат само со согласност на локалното седиште.

Спортски натпревари со присуство на гледачи може да се одржат само ако сите гледачи, технички и организациски персонал имаат ковид сертификати.

Режим на дозвола за нов настан

„Организаторите на настанот мора да ја испратат намерата да се одржи до локалното седиште најдоцна во рок од седум дена пред настанот и да побараат претходна согласност. Надлежниот штаб е должен да донесе одлука во рок од два дена и да го достави до седиштето на округот, кој исто така мора да донесе одлука во рок од два дена, и ако се исдполнети условите за ваков настан или собир, тогаш конечната одлука ја донесува Националниот штаб“, објасни Божиновиќ на прес-конференција во петокот. Тој додаде дека во случај да не бидат исполнети условите, седиштето на округот мора да ги извести организаторите дека настанот не може да се одржи.

Исклучително, може да се дозволат настани и собири со повеќе од илјада луѓе, но за такви собири организаторите мора да побараат дозвола од Националниот штаб за цивилна заштита. Главниот штаб ќе даде согласност само доколку се исполнети условите за окружниот штаб да развие епидемиолошка рамка за настанот и хрватскиот институт за јавно здравје да се согласи на овие услови.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести