Home » Овие 9 намирници можат да ви го намалат високиот крвен притисок, еве што да применувате

Овие 9 намирници можат да ви го намалат високиот крвен притисок, еве што да применувате

by Журнал.мк

Хипертензијата или високиот крвен притисок е најчестиот ризик фактор за срцеви заболувања што може да се спречи. Лековите често се препишуваат за намалување на крвниот притисок, меѓутоа, промените во животниот стил, вклучително и модификациите на исхраната, можат да помогнат во овој процес и да го намалат ризикот од срцеви заболувања.

Здравата исхрана е од суштинско значење за намалување на крвниот притисок и одржување на оптимални нивоа, а истражувањата покажаа дека одредени видови храна, особено оние кои се богати со одредени хранливи материи како што се калиум и магнезиум, го намалуваат нивото на крвниот притисок.

Доколку сакате да го намалите крвниот притисок на природен начин, ви ги откриваме 10-те најдобри намирници за намалување на крвниот притисок.

Цитруси

Цитрусните овошја, вклучувајќи грејпфрут, портокали и лимони, можат да имаат моќни ефекти за намалување на крвниот притисок. Тие се преполни со витамини, минерали и растителни соединенија кои можат да помогнат во одржувањето на здравјето на срцето со намалување на факторите на ризик од срцеви заболувања, како што е хипертензијата.

Лосос и други масни риби

Мрсната риба е одличен извор на омега-3 масти, кои имаат важни придобивки за здравјето на срцето. Овие масти можат да помогнат во намалувањето на нивото на крвниот притисок со намалување на воспалението и нивото на соединенијата што ги стегаат крвните садови наречени оксилипини. Истражувањата го поврзуваат поголемото внесување на масна риба богата со омега-3 со намалување на крвниот притисок.

Семе од тиква

Семките од тиква се хранливо богатство. Тој е концентриран извор на хранливи материи важни за контрола на крвниот притисок, вклучувајќи магнезиум, калиум и аргинин.

Бобинки

Бобинки се поврзани со различни импресивни здравствени придобивки, вклучувајќи ја и нивната способност да ги намалат факторите на ризик за срцеви заболувања. Бобинките се богат извор на антиоксиданси, вклучително и антоцијани, пигменти кои ја даваат црвената боја на бобинките. Се покажа дека антоцијаните го зголемуваат нивото на азотен оксид во крвта и го намалуваат производството на молекули кои ги стеснуваат крвните садови, што може да помогне во намалувањето на нивото на крвниот притисок. Капините, малините и јагодите се само неколку од бобинките кои се поврзани со ефектите за намалување на крвниот притисок.

Ф’стаци

Ф’стаците се многу вкусни и здрави. Тие содржат голем број на хранливи материи неопходни за здравјето на срцето и регулација на крвниот притисок, вклучувајќи го и калиумот.

Моркови

Крцкави, слатки и хранливи, морковите се главен зеленчук во диетите на многу луѓе. Морковите се богати со фенолни соединенија, како што се хлорогените, п-кумарните и кофеинските киселини, кои помагаат во опуштање на крвните садови и намалување на воспалението, што може да помогне во намалувањето на нивото на крвниот притисок.

Јогурт

Јогуртот е млечен производ богат со хранливи материи кој е преполн со минерали кои помагаат во регулирањето на крвниот притисок, вклучувајќи ги и калиум и калциум.

Целер

Целерот е популарен зеленчук кој содржи соединенија наречени фталиди, кои можат да помогнат да се релаксираат крвните садови и да се намали крвниот притисок.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

About Us

Журнал МК е независен информативен портал.

Адреса: 8 Ударна Бригада 20б, Скопје, МК
Телефон: + 389 2 3217 815
Email: info @ zurnal.mk

@2022 – All Right Reserved. Designed and Developed by Anet.com.mk