-1.2 C
Skopje
Monday, February 6, 2023

ОВИЕ 7 ЗНАЦИ означуваат дека сте ПОИНТЕЛИГЕНТНИ од просечните! Ќе бидете изненадени!

Најчитани вести

 1. Вие сте најстарото дете

Истражувањето спроведено во 2007 година меѓу припадниците на норвешката војска покажа дека најстарите браќа и сестри во семејството имаат повисок коефициент на интелигенција. Сепак, ова не е генетски утврдено, но научниците веруваат дека тоа е затоа што родителите генерално посветуваат поголемо внимание на своето прво дете во образованието отколку на оние кои се родени подоцна.

 1. Музикалност
  Во 2011 година, спроведено е истражување на група деца. На едната група деца учеле ликовна уметност, а на другата музика. За само 20 дена, 90 проценти од децата во музичката група покажаа знаци на повисоко ниво на вербална интелигенција.
 2. Вие сте непушач
  Студија спроведена во 2010 година во Израел врз група мажи на возраст од 18 до 21 година покажа дека пушачите имаат помал коефициент на интелигенција од непушачите. Студија спроведена на 20 000 млади мажи покажа дека просечниот коефициент на интелигенција кај непушачите е 7.

4. Слаби сте
Здравото тело е тесно поврзано со здравиот ум. Француско истражување од 2006 година открило дека дебелите учесници се сеќаваат на 44% од зборовите, додека потенките учесници се сеќаваат на 56% од зборовите на вербален тест.

 1. Вие сте левак
  Во 2007 година беше спроведена студија на 643 лица, која покажа дека леваците се поинтелигентни од десните. Истражувањата исто така сугерираат дека леваците се повеќе склони кон дивергентно размислување, што е една од најважните карактеристики на креативноста.
 2. Имате мачка
  Студија од 2014 година покажа дека луѓето кои претпочитаат кучиња се поотворени додека луѓето кои претпочитаат мачки се поинтелигентни.
 3. Вие сте високи
  Студија спроведена во 2009 година покажа дека постарите деца постигнуваат подобри резултати на тестовите за интелигенција. Студија објавена на веб-страницата на Националниот центар за информации за биотехнологија на САД тврди дека се покажало дека и повисоките луѓе имаат повисок IQ.

Покрај тоа, истражувањето од Принстон сугерира дека постарите деца постигнуваат малку подобри резултати на когнитивните тестови.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести