20.8 C
Skopje
Friday, June 18, 2021

ОВА Е ГЛАВНАТА РАЗЛИКА МЕЃУ КОВИД И КЛАСИЧНАТА МИГРЕНА! Обрнете внимание на овие СИМПТОМИ кои немаат никаква врска со короната!

Најчитани вести

Според најновото истражување, главоболката поврзана со ковид-19 се карактеризира со умерен или силен интензитет, пациентите чувствуваат пулсација или притисок врз слепоочниците, а главоболката се влошува кога ќе се обидете да се наведнат.

Исто така, истражувањата покажаа дека главоболки се јавуваат кај 11 до 34 проценти од пациентите кои се хоспитализирани за ковид-19.

Овие проценки ги потврдија Светската здравствена организација и Центарот за контрола и превенција на болести, во чиј извештај се наведува дека главоболката е почест симптом кај луѓето под 65 години. И дека од 55 000 потврдени случаи, главоболки се јавуваат кај 13,6 проценти од пациентите.

Mađarska, korona, vakcinacija

Суштинската разлика е во тоа што кај класичната мигрена има чувствителност на звук и светлина, што не е случај со главоболка кај деца. Исто така, главоболката на обично е придружена со треска, што не е случај со главоболка од мигрена, кластери или напнатост.

Ако имате главоболка и се плашите дека може да бидете заразени со вирусот корона, прво измерете ја температурата и обидете се прецизно да откриете други симптоми.

Ако не ви пречи светлината, а имате и треска, болки во мускулите, не заборавајте да се тестирате.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести